Головна Крипта Tether стане новим FTX? Крипторинок на порозі катастрофи

Tether стане новим FTX? Крипторинок на порозі катастрофи

by host

Tether, емітент топового стейблкоїнаКриптовалюта, ринкова вартість якої прив’язана до вартості певного реального активу, наприклад, долара США. USDT, протягом багатьох років знаходиться у центрі численних скандалів і розслідувань через свою непрозору діяльність. Основна проблема, яка викликає занепокоєння регуляторів та інвесторів, полягає у відсутності повного незалежного фінансового аудиту компанії. Хоча на своєму сайті Tether пише про прозорість і запевняє, що як мінімум 80% вартості забезпечено доларом США, сторонніх перевірок з моменту запуску (а це 2014 рік) жодного разу не було.

Попри неодноразові обіцянки провести аудит, який підтвердить забезпеченість USDT доларами США, Tether й досі цього не зробила. На це вчергове звернули увагу представники Consumers’ Research.

Крім того, нещодавно журналісти The Wall Street Journal дійшли висновку, що Tether надає шахраям та іншим учасникам тіньового фінансового ринку інструменти для ведення протизаконних операцій та обходу санкцій.

Непрозорість Tether

  • 2017 рік. Tether пообіцяла провести повний незалежний аудит своїх резервів, щоб підтвердити, що USDT забезпечений доларами США.
  • 2018 рік. Компанія опублікувала звіт, складений юридичною фірмою, а не бухгалтерською, де стверджувалося, що USDT повністю підкріплений доларами США.
  • 2018 рік. А Міністерство юстиції США розпочало розслідування щодо можливих маніпуляцій на криптовалютному ринку за участі Tether і Bitfinex.
  • 2019 рік. Штат Нью-Йорк виявив, що Tether перемістила сотні мільйонів доларів, щоб приховати втрату $850 млн клієнтських коштів.
  • 2021 рік. Tether була змушена припинити свою торговельну діяльність у штаті Нью-Йорк та сплатила $18,5 млн штрафу.
  • 2022 рік. Tether врегулював звинувачення, пов’язані з нібито неправдивими заявами про забезпечення USDT доларами США, висунуті Комісією з торгівлі товарними ф’ючерсами.
  • 2022 рік. Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) оштрафувала юридичну фірму, яка заявляла, що USDT забезпечений доларами, за неправильну звітність.
  • 2024 рік. Tether так і не провела незалежний аудит власних фінансових резервів.

Варто відзначити, що за аудити Tether відповідає BDO Global — міжнародне об’єднання аудиторських і консультаційних компаній, п’яте найбільше у світі. Результати перевірок доступні на сайті емітента стейблкоїнів, остання — проводилась у червні 2024 року. Що саме не влаштовує Consumers’ Research у роботі BDO — невідомо.

Хоча декілька разів компанії з групи BDO Global були помічені у скандалах.

Так, у 2020 році суд Іспанії визнав, що BDO знала про підробку фінансової звітності компанії Pescanova, а партнер фірми, який затвердив ці документи, отримав тюремний вирок.

А в липні цього року аудитори BDO Botswana отримали позов на суму 82 мільйони пул (національна валюта Ботсвани) від ліквідатора компанії Bluthorn, що потрапила в скандал з привласненням коштів.

Застереження Consumers’ Research про грандіозну катастрофу

  1. Tether (USDT) неодноразово відмовлялась провести незалежний аудит своїх резервів. Це викликає підозри щодо того, чи дійсно в компанії є достатньо активів для покриття вартості токенів в обігу.
  2. Якщо регулятори не почнуть вживати відповідних заходів, існує ризик, що недобросовісні гравці на ринку зможуть продовжувати свою діяльність, що може призвести до катастрофічних наслідків для всього крипторинку.
  3. Автори звіту порівняли поточну ситуацію навколо Tether з крахом FTX.

Tether повторює помилки FTX?

Якщо ця новина пройшла повз вас, то нагадаємо: наприкінці 2022 року одна з найбільших у світі криптовалютних бірж FTX, збанкрутувала, потягнувши на дно ринок криптовалют. Засновник біржі, Сем Бенкман-Фрід, був звинувачений у шахрайстві та змові, пов’язаних із неналежним використанням клієнтських коштів та їх переказом іншим компаніям, пов’язаним з FTX.

У березні 2024 року Сем Бенкман-Фрід, засновник FTX, отримав вирок у вигляді 25 років ув’язнення за шахрайство.

Все почалося з масового виведення коштів клієнтами після того, як було оприлюднено інформацію про фінансові проблеми FTX та її пов’язаної компанії Alameda Research. Незабаром з’ясувалося, що FTX тримала значну частину активів у власному токені FTT, який не мав достатньої ліквідності для покриття зобов’язань перед клієнтами. Це призвело до паніки на ринку, обвалу вартості токена FTT і подальшого банкрутства FTX.

Тож, обидві компанії не були достатньої прозорі, мали можливі проблеми з забезпеченням активів. Крім того,  як FTX, так і Tether робили заяви, які згодом виявилися неправдивими. У випадку Tether, компанія стверджувала, що USDT повністю забезпечений доларами.

Що буде у випадку краху Tether?

Нагадаємо, що USDT знаходиться на першій позиції серед усіх стейблкоїнів за ринковою капіталізацією, яка складає нині $118.32 млрд. Далі слідують USDC з $35,43 млрд, DAI з $5,3 млрд, та FDUSD — $2,5 млрд.

При цьому частка Tether (USDT) на ринку стейблкоїнів складає 71,48%. На другому місці USD Coin (USDC) — він займає 21,38% ринку, на долю DAI від MakerDAO припадає 3.08%.

Якщо дійсно станеться крах Tether, це матиме катастрофічні наслідки для криптовалютного ринку.

USDT — домінантний стейблкоїн, що використовується як основний актив для торгівлі на більшості криптобірж. Якщо з’ясується, що USDT не має належного забезпечення, це викличе паніку серед трейдерів та інвесторів. Вони почнуть масово виводити свої кошти й продавати активи, що призведе до різкого падіння цін на криптовалюти.

Крім того, ввімкнеться ланцюгова реакція серед більшості криптокомпаній, оскільки багато з них зберігають частину своїх резервів у USDT. Це може призвести до хвилі банкрутств.

До того ж потенцій крах Tether кине важку тінь на інші стейблкоїни та крипторинок загалом. Це може стати сигналом для регуляторів, що ринок криптовалют вимагає негайного і жорсткого контролю.

Джерело: Tether, CoinMarketCap, CoinGecko, Consumers’ Research

Обміфай – провідний моніторинг, сервіс криптообмінників в Україні. Платформа надає користувачам актуальні курси, безпечні обмінники, а також мобільний додаток для зручного доступу. Сервіс включає страховий депозит, що захищає клієнтів від можливих проблем з обміном. Обміфай також вирізняється своєю принциповою позицією, не співпрацюючи з російськими компаніями, підтримуючи інтереси українських користувачів. Обміфай пропонує широкий вибір обмінних пар та цілодобову підтримку.

Читайте також

About Us

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites. Buy Soledad now!

Latest Articles

© ProIT. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.