Головна Технології Google витратила $2,7 млрд, щоб знову найняти свого айтішника — його забракували за «нецікавий» продукт

Google витратила $2,7 млрд, щоб знову найняти свого айтішника — його забракували за «нецікавий» продукт

by host

Три роки тому інженер-програміст запропонував Google проєкт ШІ-чатбота, однак його забракували й чоловік звільнився з компанії, щоб заснувати власний стартап.

Ноам Шазір прийшов у Google ще у 2000 році — з-поміж першої сотні співробітників, однак звільнився з компанії у 2021 році після того, як компанія відмовилась випустити чатбот, який програміст розробив з колегою Даніелем Де Фрейтасом.

В наступні роки Фрейтас та Шазір заснували Character.AI — нині один із найвідоміших стартапів у сфері ШІ в Кремнієвій долині, який торік оцінили у $1 млрд. У серпні Character.AI повідомив, що продукти компанії мають 20 мільйонів активних користувачів щомісяця і в той самий час оголосив про угоду, яка передбачає приєднання стартапу до підрозділу штучного інтелекту Google DeepMind.

Ноам Шазір погодився повернутися в Google після того, як компанія заплатила $2,7 мільярда за ліцензію на технологію його стартапу Character.AI.
Ноам Шазір погодився повернутися в Google після того, як компанія заплатила $2,7 мільярда за ліцензію на технологію його стартапу Character.AI.

За даними The Wall Street Journal, Google заплатив Character.AI $2,7 мільярда за ліцензування технології й залучення Шазіра із командою до роботи в підрозділі. Ліцензійна угода особлива тим, що дозволяє Google отримати доступ до інтелектуальної власності Character.AI — негайно і без дозволів регуляторів та іншої бюрократії (як було б у випадку повноцінного придбання).

Видання, посилаючись на співробітників, пише, що приєднання Character.AI в першу чергу розглядалось, як можливість повернути Шазіра. Колишній гендиректор Google Ерік Шмідт захоплювався фахівцем, заявляючи, що той може побудувати ШІ, здатний працювати на рівні з інтелектом людини.

«Якщо у світі є хтось, хто, ймовірно, це зробить, то це буде він», — казав Шмідт про Шазіра під час виступу в Стенфордському університеті у 2015 році.

Бот, який початково запропонував Шазір Google, називався Meena і мав відповідати текстом на запити людей. Інженер вважав, що продукт — це те, що замінить пошуковик Google одного дня, однак у компанії його ідею не підтримали.

Нині Google представляє Шазіра, як одного з керівників розробки наступної версії Gemini — власної ШІ-моделі компанії, яка конкурує з хітовішим ChatGPT від OpenAI. Нагадаємо, що цьогоріч Gemini тимчасово позбавили можливості генерувати зображення після неточних і образливих результатів. Цікаво, чи зможе виправити ці проблеми Шазір?

Читайте також

About Us

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites. Buy Soledad now!

Latest Articles

© ProIT. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.