Американські науковці з Університету Міссурі дійшли висновку, що кето-дієта, яка містить високий рівень жирів та мінімальну кількість вуглеводів, позитивно впливає на здоров’я мозку людей з підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.
Про це розповідає ProIT
Вплив кето-дієти на мозок і кишкову мікрофлору
До складу кето-дієти входять риба, морепродукти, м’ясо, овочі без крохмалю, ягоди, горіхи, насіння, яйця та жирні молочні продукти. Вживання цих продуктів сприяє підтримці когнітивних функцій та може допомогти запобігти їхньому погіршенню у людей, які мають схильність до розвитку хвороби Альцгеймера.
У рамках дослідження, яке проводили професорка медичного факультету Ай-Лін Лінь та аспірантка Кіра Іванич, вивчалася користь кето-дієти для людей, які є носіями гена APOE4 — одного з найважливіших генетичних чинників ризику розвитку деменції. У нещодавньому експерименті на мишах вчені зафіксували, що у самок з геном APOE4, які дотримувалися кето-дієти, покращувалася кишкова мікрофлора та підвищувався рівень енергії у мозку. Водночас у самців істотних змін не спостерігалося.
“Коли ми їмо вуглеводи, наш мозок перетворює глюкозу на паливо для мозку, але людям з геном APOE4, особливо жінкам, складно перетворювати глюкозу на енергію для мозку, і це може призвести до зниження когнітивних функцій у майбутньому. При переході на кето-дієту виробляються кетони, які використовуються як альтернативне джерело енергії. Це може знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, зберігаючи здоров’я клітин мозку”, — пояснює Кіра Іванич.
Індивідуальний підхід до дієти при ризику Альцгеймера
Дослідники акцентують увагу на потребі індивідуалізованого підходу до вибору дієти. Ай-Лін Лінь наголошує, що дієтичні рекомендації повинні враховувати стать, вік, генетичний профіль та стан мікробіому кишківника, оскільки універсального рішення не існує.
Результати цієї роботи опубліковані у журналі Journal of Neurochemistry. Також варто зазначити, що нещодавно міжнародна команда вчених змогла змінити хід розвитку хвороби Альцгеймера у мишей за допомогою одноразового уколу.