Штучний інтелект створив модель «Майкл», яка представляє середній образ британця через 30 років, якщо він продовжить харчуватися шкідливою їжею. Як результат цього сценарію, можна очікувати ожиріння, проблеми зі шкірою, набряки, астму, депресію та підвищений ризик серйозних захворювань.
Про це розповідає ProIT
Вплив ультраоброблених продуктів
«Майкл» є результатом тривалого вживання ультраоброблених продуктів (UPF), які містять надмірну кількість цукру, солі та насичених жирів. Такі продукти не лише сприяють ожирінню, але й завдають шкоди психічному та фізичному здоров’ю.
Вчені звертають увагу на тривожну статистику: кожен четвертий дорослий у Великій Британії страждає від ожиріння, а серед дітей віком від 2 до 15 років кожна восьма дитина має цю проблему.
Небезпечні наслідки споживання UPF
Лікарі застерігають, що надмірне споживання UPF може провокувати серйозні захворювання, такі як діабет, серцево-судинні захворювання та онкологія. Вчені виявили зв’язок між споживанням цих продуктів та зростанням захворюваності на рак, особливо серед людей віком до 50 років.
«Модель» людей, які споживають UPF, стикається з набряками суглобів та шкірними інфекціями, що виникають через брак поживних речовин і ожиріння.
Експерти радять зменшити вживання ультраоброблених продуктів та збільшити частку свіжих фруктів, овочів та цільнозернових продуктів у раціоні. Система Nova, розроблена бразильськими вченими, класифікує їжу за ступенем обробки: від необроблених продуктів, таких як фрукти, овочі, горіхи, яйця і м’ясо, до перероблених кулінарних інгредієнтів, як-от олія, масло, цукор і сіль.
Збалансоване харчування і здоровий спосіб життя є найефективнішими засобами профілактики ожиріння та пов’язаних з ним захворювань.