Головна Наука Мікроорганізми як вороги людства: загрози глобального потепління

Мікроорганізми як вороги людства: загрози глобального потепління

Усі форми життя на нашій планеті виконують важливі функції для підтримки екосистем і біорізноманіття. Подібно до того, як у людському організмі клітини виконують різні функції для збереження життєздатності, так і наша планета, виступаючи єдиним живим організмом, потребує злагодженої роботи усіх своїх частин. Проте антропогенна діяльність призводить до серйозних збоїв у цій системі.

Про це розповідає ProIT

Близько 70% поверхні Землі займають морські екосистеми, де мікроорганізми складають приблизно 90% загальної біомаси морських мешканців. Ці мікроорганізми, фіксуючи вуглець та азот, грають ключову роль у формуванні харчового ланцюга. Вони поглинають величезну кількість вуглецю, що робить їх важливими для контролю рівня вуглекислого газу в атмосфері.

Вплив глобального потепління на морські екосистеми

Температурні зміни в океанах, викликані глобальним потеплінням, спричиняють зменшення щільності води, розшарування та підкислення, що негативно впливає на змішування водних мас і вертикальну термохалінну регуляцію. Це зменшує доступ поживних речовин для мікроорганізмів, що, в свою чергу, погіршує їхню здатність поглинати вуглець.

Науковці зазначають, що кількість води у відкритому океані з нульовим вмістом кисню зросла у понад чотири рази за останні півстоліття, а в прибережних районах цей показник зріс більш ніж у десять разів. Низький вміст кисню уповільнює ріст морських організмів і призводить до деградації мікроорганізмів, які є основними фіксаторами вуглецю.

Небезпеки цвітіння водоростей та токсини

Однією з найбільших загроз є цвітіння водоростей, викликане надмірним скиданням поживних речовин, таких як азот і фосфор. Це, в свою чергу, призводить до утворення червоних припливів, які стають звичним явищем у багатьох частинах світу, включно з Чорним морем та узбережжям США. Ці водорості, зокрема динофітові, виробляють токсини, які накопичуються в організмах морських тварин і можуть впливати на здоров’я людей.

«Токсини, які вони виробляють, накопичуються у тканинах молюсків, риб та інших морських тварин, а потім у якості їжі можуть потрапити на стіл до людей, викликаючи цілу низку уражень, від шлунково-кишкових розладів до серйозних неврологічних порушень.»

Не менш небезпечні ціанобактерії, які також здатні виробляти токсини і впливають на якість води. Їхнє масове розповсюдження призводить до загибелі водних екосистем, оскільки вони блокують проходження сонячного світла, необхідного для фотосинтезу.

З огляду на ці виклики, важливо вжити заходів для оптимізації людської діяльності та збереження природних ресурсів, адже в нинішніх умовах продовження антропогенного впливу може призвести до катастрофічних наслідків як для екосистем, так і для людства.

Читайте також

About Us

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites. Buy Soledad now!

Latest Articles

© ProIT. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.