Дослідження, опубліковане в журналі Communications Engineering, пропонує новаторський метод варіння яєць, який, за словами науковців, дозволяє досягти ідеальної консистенції як білка, так і жовтка. Однак цей метод вимагає значних затрат часу та зусиль.
Про це розповідає ProIT
Традиційні проблеми приготування яєць
Зазвичай, приготування яєць супроводжується труднощами, оскільки білок і жовток потребують різної температури для досягнення оптимальної готовності. Білок починає денатуруватися при 85°C, тоді як жовток вимагає температури 65°C.
Новий метод варіння яєць
Автори дослідження, застосовуючи програмне забезпечення для обчислювальної динаміки рідини, розробили метод, що полягає в багаторазовому переміщенні яйця між водяними ваннами з температурою 100°C та 30°C протягом 32 хвилин. Завдяки цьому вдається підтримувати температуру жовтка на рівні 67°C, що забезпечує його ідеальну консистенцію.
Метод, названий
“періодичним варінням”
, був порівняний з іншими способами приготування яєць – варінням круто, некруто та су-від. Результати експерименту показали, що періодичне варіння надає можливість отримати рідкий вершковий жовток з добре звареним білком, що є складним завданням для інших методів.
Крім того, дослідження виявило, що яйця, зварені за допомогою періодичного методу, мають найвищу концентрацію поліфенолів – класу молекул, які володіють захисними властивостями та можуть запобігати розвитку багатьох захворювань.
Вчені підтверджують, що їхній метод дозволяє досягти ідеального результату; проте, визнають, що він потребує значних затрат часу й зусиль. Кожен має вирішити для себе, чи варто витрачати 32 хвилини на приготування ідеального яйця, або обрати простіший спосіб.