Науковці з Інституту дослідження лейкемії імені Хосепа Каррераса в Іспанії провели детальне дослідження, щоб зрозуміти фактори, які дозволили Марії Браньяс, 117-річній жительці Каталонії, досягти такого поважного віку. Ця жінка, яка померла в серпні 2024 року, на момент своєї смерті вважалася найстарішою людиною у світі.
Про це розповідає ProIT
Дослідження факторів довголіття
Науковці провели всебічний аналіз генів, білків, мікробіому та метаболізму довгожительки, сподіваючись виявити секрети її довголіття. Результати дослідження ще не пройшли рецензування, але вже дають змогу краще зрозуміти, як можна подовжити тривалість життя. За оцінками, лише одна з десяти людей, які дожили до 100 років, має шанс прожити ще 10 років.
Дослідники виявили, що Марія Браньяс була активною соціально та фізично, проводила багато часу з родиною та друзями, що допомагало запобігти розвитку деменції. Вона також дотримувалася здорового харчування, переважно середземноморської дієти, яка пов’язана з більшим терміном життя. Браньяс надавала перевагу йогурту, що, на думку науковців, сприяло формуванню здорових бактерій у шлунково-кишковому тракті.
«Мікроорганізми відіграють важливу роль у визначенні не тільки метаболічного складу нашого тіла, але й запалення, кишкової проникності, здатності до пізнання та здоров’я кісток і м’язів», — пояснюють автори дослідження.
Генетичні особливості та метилювання ДНК
Вчені також вивчили метилювання ДНК — хімічні маркери, що впливають на експресію генів. Цей процес є важливим для оцінки біологічного віку, оскільки на нього впливають різні стреси протягом життя. Дослідження показало, що всі алгоритми, які використовувалися для визначення віку на основі метилювання ДНК, надали однакові результати, підтверджуючи, що Марія демонструвала значно молодший біологічний вік у порівнянні з хронологічним.
Науковці також зазначили, що генетичні варіації у ДНК Марії забезпечували їй сильний імунітет, захист від серцевих захворювань та знижений ризик розвитку онкозахворювань. Дослідники описують, що ефективний метаболізм жінки знижував рівень «поганого» холестерину та підвищував рівень «хорошого», а також підтримував низький рівень запалення.
«Картина, яка випливає з нашого дослідження, показує, що надзвичайно похилий вік і слабке здоров’я не пов’язані внутрішньо і що обидва процеси можна розрізнити та розібрати на молекулярному рівні», — заявляють науковці.
Результати дослідження опубліковані на сервері препринтів BioRxiv.