Головна Наука Вчений розрахував оптимальну форму бокала для збереження пива холодним

Вчений розрахував оптимальну форму бокала для збереження пива холодним

by host

Одним з недооцінених викликів сучасної науки є зберігання пива якомога холоднішим під час неспішного споживання. Схоже, вчений винайшов оптимальну для цього форму бокала.

Про це розповідає ProIT

Клаудіо Пеллегріні з Федерального університету Сан-Жуан-дель-Рей у Бразилії розробив математичну модель, яка визначає оптимальну форму келиха для збереження пива прохолодним.

Метою дослідження стала мінімізація надходження тепла у пиво. звичайно, можна використовувати ізоляційні матеріали або ручки бокалів для зменшення контакту з теплими руками. Але досить елегантним рішенням є зміна дизайну скляного посуду без використання додаткових елементів.

Головне завдання полягає в тому, щоб знайти форму, яка мінімізує передачу тепла та водночас зберегти дизайн практичним для звичайного використання.Частина проблеми полягає в тому, щоб зрозуміти швидкість, з якою тепло передається в скло даної геометрії, а потім розробити форму, яка цю швидкість зменшує

Пеллегріні починає з моделювання бокала з кривої, що обертається навколо вертикальної осі, щоб утворити «тіло обертання» з певним радіусом основи, висотою та співвідношенням між основою та верхнім отвором. Він припускає, що основа ізольована, що рідина має однакову температуру та склад і що скло має незначний термічний опір. Все це гарантує, що основним фактором, що визначає теплообмін, є форма контейнера.

Використовуючи цей підхід, Пеллегріні виявив, мабуть, очевидний факт, що оптимальний келих для пива має вузьку основу і поступово розширюється до верху, дозволяючи користувачеві комфортно пити. Дійсно, дослідник каже, що деякі традиційні пивні бокали уже мають ці характеристики: «бразильський тюльпан», «імперська пінта» та «американська пінта».

Вчений розрахував оптимальну форму бокала для збереження пива холодним

Проте підхід Пеллегріні має деякі обмеження. Алгоритм оптимізації працює для конкретних значень радіуса основи, висоти скла та відношення основи до радіуса отвору. Але це не визначає найкращу конфігурацію цих значень. Отже, рішенням є сімейство форм із відносно невеликими відмінностями.

Звичайно, є й інші фактори, які визначають форму бокала. Наприклад, розмір і форма верхньої частини склянки визначають кількість піни, яка утворюється під час наливання. А оскільки піна вловлює молекули запаху, це впливає на відчуття під час пиття. Наприклад, бельгійське пиво подають у келихах спеціальної форми для створення унікального досвіду. Це дуже серйозне дослідження опубліковане на сайті препринтів arXiv.org.

Путівник по віскі: найкращі сорти 2023 року, технологія виробництва, відмінності по країнах та регіонах

Джерело: Discover

Читайте також

About Us

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites. Buy Soledad now!

Latest Articles

© ProIT. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.