Британські вчені оприлюднили рейтинг напоїв, що найкраще зволожують організм і допомагають підтримувати водний баланс. На подив багатьох, звичайна вода не виявилася лідером серед гідратуючих напоїв.
Про це розповідає ProIT
Молоко та розчини для регідратації: переваги для організму
У рамках дослідження фахівці використали індекс гідратації напоїв (BHI) — спеціальний показник, який відображає, скільки рідини зберігається в організмі після споживання напою впродовж кількох годин. У дослідженні взяли участь 73 здорових чоловіки, які перед експериментом дотримувалися однакових умов щодо споживання їжі та рідини.
Кожен учасник випив літр одного з популярних напоїв — від негазованої води до коли, кави чи молока. Протягом чотирьох годин після цього науковці стежили за діурезом, щоб визначити, скільки рідини утримується організмом.
Результати виявили, що знежирене та цільне молоко, а також спеціальні пероральні регідратаційні розчини забезпечують значно кращу гідратацію, ніж звичайна вода. Зокрема, знежирене молоко дозволило зберегти приблизно на 339 грамів більше рідини в організмі порівняно з водою, що зробило його абсолютним лідером рейтингу.
«Було виявлено, що молоко навіть більш зволожуюче, ніж проста вода, тому що воно містить цукор лактозу, трохи білка і трохи жиру. Ці компоненти уповільнюють випорожнення шлунка, довше утримуючи рідину в організмі. Молоко також містить натрій, який допомагає організму утримувати воду, зменшуючи вироблення сечі», — пояснює автор дослідження, доктор Рональд Моган.
Гідратаційний ефект інших напоїв
Пероральні розчини для регідратації містять невеликі кількості цукру, натрію та калію, що також сприяє затримці води в організмі. Апельсиновий сік продемонстрував помірний гідратуючий ефект: через дві години після вживання його BHI був вищим за воду, однак з урахуванням вмісту води різниця перестала бути статистично значущою.
Вживання напоїв із високим вмістом цукру, таких як апельсиновий сік або коли, має інший ефект. Концентрований цукор у складі цих напоїв запускає процес осмосу у тонкому кишківнику, через що організм спрямовує воду до кишківника, щоб розбавити цукор. Фактично, усе, що перебуває в кишківнику, вважається поза межами організму.
Газовані напої, як звичайні, так і дієтичні, не мають переваг перед водою щодо утримання рідини. Напої, що містять кофеїн, зокрема кава та чай, часто вважають такими, що викликають зневоднення. Однак стандартна порція кави у 360 мл містить приблизно 80 мг кофеїну — цього недостатньо для вираженого діуретичного ефекту у більшості людей.
Водночас, при споживанні понад 300 мг кофеїну на день (що відповідає 3–4 чашкам), ризик втрати рідини зростає, особливо у людей, не звиклих до кофеїну. Проте цей ефект короткочасний і незначний, а додавання молока до кави може трохи знизити його. Дослідження також показало, що світле пиво з вмістом алкоголю близько 4% не викликає суттєвого збільшення діурезу порівняно з водою.
Результати цього дослідження опубліковані у журналі The American Journal of Clinical Nutrition.