Головна Новини Банки розкриватимуть банківську таємницю, особисті дані та IP-адреси українців за запитом Нацполіції

Банки розкриватимуть банківську таємницю, особисті дані та IP-адреси українців за запитом Нацполіції

by host

В Україні хочуть змінити правила реагування банків на запити від поліції щодо махінацій з коштами — відповідний законопроєкт №11043 нардепи мають розглянути найближчим часом.

Згідно з документом, банки мають надати відповідь Нацполіції на запит щодо платіжної операції клієнта «у найкоротший строк» (але не пізніше, чим через 24 години) — у випадках, якщо така операція містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтями 185, 190-192, 200, 361, 361-2, 362-363 Кримінального кодексу України (усі так чи інакше пов’язані з крадіжками, шахрайством, зломом електронних систем і подібне).

Яку інформацію мають надати банки?

  • Суму та валюту платіжної операції;
  • Дату проведення платіжної операції;
  • Тип платіжної операції;
  • Геопросторові дані, IP-адресу, адресу засобу дистанційної комунікації (включаючи платіжний застосунок) або платіжного пристрою, що використовувався для здійснення платіжної операції (за наявності), а в разі здійснення платіжної операції через касу – адресу каси (за наявності);
  • Ідентифікаційні дані отримувача: для фізичної особи – прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків; для юридичної особи – повне найменування, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України;
  • Повне найменування надавача платіжних послуг отримувача;
  • Унікальний ідентифікатор отримувача та/або повний номер електронного платіжного засобу та/або рахунку отримувача;
  • Найменування та код еквайра (за наявності);
  • Ідентифікатор платіжного пристрою (за наявності);
  • Код, що ідентифікує операцію в платіжній системі (за наявності);
  • Унікальний ідентифікатор платника та/або повний номер електронного платіжного засобу та/або рахунку платника.

На думку експертів, такі зміни не враховують вимог Конституції щодо захисту конфіденційної інформації про особу.

«Запровадження поширення «інформації про все належне майно (активи) та зобов’язання осіб», що є конфіденційною інформацією, без згоди власників цих даних, є необґрунтованим, непропорційним та таким, що не враховує вимоги статті 3 Конституції України», кажуть в Головному юридичному управлінні Парламенту.

Джерело: Судово-юридична газета

Читайте також

About Us

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites. Buy Soledad now!

Latest Articles

© ProIT. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.