Дослідники з Гонконгського університету науки й технологій (HKUST) представили унікальну систему 3D-друку харчових продуктів, яка інтегрує штучний інтелект та інфрачервоне приготування. Результати їхньої роботи були опубліковані в престижному журналі Advanced Materials.
Про це розповідає ProIT
На відміну від попередніх 3D-принтерів для їжі, новий пристрій не потребує додаткової термічної обробки, що знижує ризики мікробного забруднення та дозволяє створювати складніші за формою страви. Це стало можливим завдяки використанню графенових нагрівачів та точному контролю температури під час друку.
Особливістю цієї технології є генеративний штучний інтелект, який самостійно створює візерунки та структуру майбутньої страви. Такий підхід дозволяє друкувати індивідуалізовані страви, які одразу готові до споживання.
Актуальність розробки для медичних закладів
Технологія є надзвичайно актуальною для лікарень та будинків для літніх людей. Наприклад, вона може суттєво полегшити життя пацієнтам із дисфагією — порушенням ковтання, пропонуючи їжу у зручній та безпечній для них формі.
Плани на майбутнє
У планах дослідників є вдосконалення системи для збереження термочутливих вітамінів, поліпшення засвоюваності крохмалю та дослідження, як різні групи споживачів сприймають цю технологію. Це стане важливим кроком до комерційного запуску нового підходу до харчування.