Головна Новини Астронавти МКС нарешті знайшли втрачений помідор, який пробув у космосі 8 місяців

Астронавти МКС нарешті знайшли втрачений помідор, який пробув у космосі 8 місяців

by host

Довгий час астронавти думали, що овоч з місцевого мініврожаю тишком-нишком з’їв їхній колега.

Залишки крихітного помідора, втраченого астронавтом NASA Френком Рубіо після збору врожаю, вирощеного поза Землею в березні, знайшлися на Міжнародній космічній станції (МКС) через вісім місяців.

«Нашого хорошого друга Френка Рубіо, який вже повернувся додому, звинувачували протягом тривалого часу в тому, що він з’їв помідор. Але ми можемо його виправдати. Ми знайшли помідор», — сказала під час прямої трансляції астронавт NASA Жасмін Могбелі.

2,5 сантиметровий помідор Red Robin — результат експерименту Veg-05 з вирощування овочів у космосі. Кожен астронавт МКС отримав по власному зразку, однак помідор Рубіо вислизнув в нього з рук, перш ніж він встиг відкусити хоч шматочок.

Астронавт Френк Рубіо із карликовими помідорами на Міжнародній космічній станції. Фото: NASA

Про зниклий помідор вперше публічно розповіли 13 вересня, коли Рубіо святкував рекордний рік на орбіті для астронавта США (через проблеми з російським космічним кораблем «союз», які подвоїли попередньо очікуваний шестимісячний термін перебування).

«Я витратив стільки годин на його пошуки», — жартував Рубіо під час прямої трансляції з МКС у вересні.

Для справедливості слід зазначати, що МКС більша за будинок із шістьма спальнями й в умовах мікрогравітації речі можуть легко заплисти в несподівані кути. За 25 років станція заповнилась різноманітною технікою, тож втратити слід окремих маленьких предметів цілком можливо.

Журналісти запитали Рубіо про втрачений помідор 13 жовтня, приблизно через два тижні після того, як він благополучно повернувся додому після 371 дня в космосі. Той пожартував, що так і не знайшов його, попри те, що витратив «18-20 годин свого власного часу на пошуки».

«Ви знаєте, вологість там близько 17%. Ймовірно, він висох настільки, що ми не розібрались, що то було і викинули його у сміття», — додав Рубіо, сміючись. «Сподіваюся, хтось колись його знайде: це маленька, зморщена річ».

Джерело: Space.com

Читайте також

About Us

Soledad is the Best Newspaper and Magazine WordPress Theme with tons of options and demos ready to import. This theme is perfect for blogs and excellent for online stores, news, magazine or review sites. Buy Soledad now!

Latest Articles

© ProIT. Видання не несе жодної відповідальності за зміст і достовірність фактів, думок, поглядів, аргументів та висновків, які викладені у інформаційних матеріалах з посиланням на інші джерела інформації. Усі запити щодо такої інформації мають надсилатися виключно джерелам відповідної інформації.